2009. február 14., szombat

Pipázás mellé való italokról

Numero 1. tipp: (fél)édes fehér bor. Kiemelem a nem drága, de remek Babits félédes Tokaji Hárslevelűt (650 Ft körüli), persze aki tehetős, szamorodnit igyon. Absztinenseknek teát javaslok, sőt, meg fogsz lepődni, bizonyos dohányokhoz állítólag macskabenzin (azaz tej) nagyon is passzol. Ezt nem magam találtam ki hanem olvastam, aki írta, nagyvonalúan hanyagolta, milyen dohányokra gondol.
Mivel a pipafüstnek, főleg a tömet életének vége felé van bizonyos bódító hatása, tömény szeszes italt én nem javaslok. Sörrel pedig úgy vagyok, hogy az vislihez, sült kolbászhoz isteni, de pipázáshoz ...
Vörösborban csakis portói. Már ha meg tudod fizetni.

2 megjegyzés:

  1. "Macskabenzin" nagyon jól megy néhány erősen aromatik dohány mellé, mint pl. a Holger Danske Black and Bourbon. Nem hűtőhidegen, inkább közel szobahőmérsékletűen vagy langyosan javasolnám.
    Egyébként minden olyan aromitkhoz jól passzol a meleg tej, ami mogyorós-csokoládés jellegű. (nekem a burley tartalmú aromtikokhoz is megy)
    Virgákhoz, latakokhoz nem tudnám viszont elképzelni, de ízlés dolga...

    Sör: nálam jól passzol a nyári hőségben, a fa árnyékában csutkából szívott virginiához egy jéghideg búzasör, vagy más világos.
    Guiness-latakia párosítás megint csak nagyon ütős, de sajnos szó szerint is: vigyázni kell, mert pipázás közben az alkohol nagyon oda tud ütni. Fordítva is igaz: az alkohol letompítja a nyelvet, így egyrészt kevésbé érezni a dohány ízeit, és oda is "kozmálhat" a nyelv.

    A kávé is jó választás lehet sok dohányhoz. Eszpresszó cukor nélkül, kevés tejjel hidegen, mellé egy pohár hideg víz és jöhet bármilyen nem gyömülcsös aromatik, latakia vagy natúr (jellegű) dohány (de nem virga).

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm és üdvözöllek, mint első kommentezőt !
    Ki fogom próbálni a javasoltakat.

    VálaszTörlés