Ezzel kezdtem. Mindenekelőtt azonban a tesztekről: Valamennyire a régebbi, bejáratott pipámmal kerül sor. Már eldöntöttem, hogy Stefantól kapott új pipám Peter Rasmussen-nel fogom bejáratni, erre majd visszatérek. Filter minden esetben Passatore tajtékmorzsalékos, állítólag jobban átengedi az ízeket, mint az aktívszenes. A "milyen ital illik hozzá" csak találgatás szintjén jelenik meg, tekintve, hogy semmilyen alkoholosat nem áll módomban mostanában fogyasztani. (Sem pipázáshoz, sem máshoz.) Hideg tejet szoktam, bár nem állítom, hogy valamennyi dohányféleséghez ideális lenne. Majd jelzem, amikor nagyon nem az. :-) Aromásokhoz eddig bevált. Nyomtatott nagybetűvel írom a tulajdonságneveket, hogy ne follyon egy nagy masszába az irományom.
Vágjunk bele: Gawith & Hoggarth Rum Flake. MEGJELENÉS (minden esetben lesz fotó): Hosszú szálas, mikor kicsomagoltam, a szálak egybe tapadtak. Sötétbarna, némi közép barna beütéssel. Tapintásra normális, előzetes szárításért nem kiállt. Kazánba töltés előtt kézzel "felaprítottam". ILLAT: Nagyon visszafogott, diszkrét, "bársonyos". Szerintem ha bekötött szemű laikussal illatoltatnám, nem állítaná biztosan, hogy dohányt szagol. ÍZ: A legfontosabb tulajdonság ! Nos előrebocsátom, ennek a dohánynak a zamata igazán akkor érvényesül, ha nem pöfékelünk, mint a gőzmozdony (amire sajnos én mohóságomnál fogva hajlamos vagyok), hanem nyugodtan, gyengéden szívjuk, szétterítve a füstöt a szánkban. Elsőre étcsokoládé és dió zamatjegyek jelentkeznek, majd a nagyon magas kakaótartalommal bíró csokoládékra emlékeztető markáns, de nem bántó ízérzet marad, mely rövidesen tompul. Közepesnél valamivel erősebb dohánynak érzem. Bizony alaposan "belekap" az ízlelőbimbókba ! ÉGÉSI TULAJDONSÁGA: Kifejezetten jó. Eddig 40-45 percig szívtam a korábban ismertetett dohányokat, ez eltartott 50-55 percig is. Továbbá nem egy "újragyújtogatást" igénylő anyag. Ha jó ritmusban szívjuk, nem kell újragyújtani. Valamint, nem forrósodik a pipa annyira, mint Tilbury -val tapasztaltam. ITAL TIPP: A hideg tej inkább lágyította a füst zamatát, de szerencsére nem ütközött vele. Én azonban azt mondom: Aki teheti érett, tanninban gazdag Cabernet Sauvignon, avagy Merlot borral próbálkozzon. Dreher Bak is passzol hozzá "látatlanban" összerakva az ízeket. AJÁNLAT: Kezdő dohányosnak semmiképp. Elmélyült, töprengős órában, mondhatni meditációs hangulathoz. Jó egy órát szánni kell rá. Meghálálja.
Tessék nyugodtan kommentezni, most és a jövőben is. Lehet, kihagytam valamit, netán egyet nem értés esete forog fenn.
Ja volt még valami, nevezetesen filterkatasztrófa !! De az külön bejegyzést kíván.
Jól sikerült dohányjellemzés, csak így tovább! Mi az a filterkatasztrófa?! :-)
VálaszTörlésArról holnap írok. Nem lövöm le a poént. Lényeg: A tajtékmorzsalékos nagyon váratlan produkciót mutatott a legvégén. :-)
VálaszTörlés