Mielőtt belevágnék, pár gondolat dohányelemzéseim kapcsán arról, hogy az itt leírtak egy lelkes, de végső soron "amatőr" pipás észleletei. Nem nyertem versenyt, nem pipázom egy (vagy több) évtizede, de még egy esztendeje sem, nem közlök fajta leírást, sem gyártási technológiát, nem tömjénezek cégeket. Szóval nem "katalógust" fabrikálok. Ennek azonban vitathatatlan erénye a teljes elfogulatlanságom, magyarán csakis arról írok amit a kapott mintának saját pipámban, saját stílusomban történő elfüstölésekor tapasztalok. Teljes szubjektivitás, teljes pártatlanság. Ettől még lehet hiteles, sőt !
Caledonian Highland Cream ... Néhány napja ízlelgettem, míg rászántam magam, hogy írok róla. Tulajdonságaiban összetett, csak nagy odafigyeléssel megismerhető dohány.
MEGJELENÉS: Gyakori, mondhatni megszokott szemcsés - levéldarabos. Színre, összetételre heterogén (fotók fent). Tapintásra száraz, mint kiderült (legalábbis a kapott minta) nem csak tapintásra. ILLAT: Intenzív, kellemes dohányillat. Kissé szúrósnak hat elsőre, mely szépen kisímul és csábít, hogy tovább illatoljuk. Jellegzetes illata van, ami azt jelenti, nem írom, hogy olyan mint ... hanem önmagát adja. :-) ÍZ: Ezt kiismerendő, nem írtam az első tömet elégetése után rögtön. Annyi bizonyos, hogy nevében a "Cream" (krém) jogos, azonban, hogy ezt a krémességet tapasztaljuk, nagy odafigyeléssel optimálisra kell egyensúlyoznunk az égés fokát. Na most tudálékosan fogalmaztam, mondhatja a Kedves Olvasó. Pedig ha mohón pöfékelek vele, igen erős, az ízlelőbimbókba belekapó dohány érzetét adja. Ha pedig túl "gyengéden" szívom, nem kapom igazán a karakterét megtestesítő ízt. Ez az íz főképp a tömet életének középtáján kibontakozó kifejezett kávés, cappuccinóra emlékeztetően zamatos. Ezzel együtt sem nevezném "lágy" dohánynak. ÉGÉSI TULAJDONSÁGA: Hajlamos volt nálam kissé heves égésre, pedig ügyelek arra, hogy lehetőleg egyforma tömörségűre alakítsam a tömetet. Nem egy utángyújtogatós dohány, ég rendesen ha nem is szívunk a szárba minden szempillantásnyi időben. Ha nem figyeltem eléggé, bizony felforrósodott a pipa. ITAL TIPP: Ebben könnyű dolgom van: Kávé, tej, tejeskávé, cappuccino, amelyik tetszik. Alkoholos műfajban most tuti biztos megérzésem nincs, tessék próbálgatni. Talán kávélikőr ? Fentiek alapján az tűnik logikusnak. :-) AJÁNLAT: Ez sem kifejezetten kezdőknek vagy hölgyeknek való. Van ereje rendesen, zamata pedig csak kellő pipás gyakorlattal bontakoztatható ki igazán. Azoknak ajánlom, akik szeretik az összetett, titkokat rejtegető, nem könnyen kiismerhető dohányokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése