2009. március 3., kedd

Csalódás ... előfordul

Mac Baren Vanilla dohányt terveztem venni, de csak Tilbury -t árultak mint "Sweet Vanilla" az egyetlen, számomra elérhető váci pipás trafikban. "Gazdaságos" vételnek tűnt, 40 g 650 Ft vs. jelenlegi bourbonos 50 g 1190 Ft ...

Nem ezt vártam. Ugyanazon sűrűségre tömtem, mint az eddigi Borkum Riffet. Jó, hogy méltóztatott szelelni a pipa. Nem egyszer, nem kétszer kellett újragyújtani. Zamata alig érezhető. Egyetlen komoly pozitívum, amit mellette fel lehet hozni, hogy másnap igen kellemes vanília illat lengte be a szobám. Ebben megveri a Mac Barent. De ez egy vérbeli pipásnak igencsak édeskevés érv.

Most töprengek mit tegyek és ehhez Tisztelt Pipástársak véleményét kérem.
1.) Tegyem el nehezebb időkre, mikor jó ha kajára lesz pénz.
2.) Keverjem bele, mondjuk 1:1 arányban a Borkum Riff Bourbon Whiskey ízesítésű dohányba. Ez mennyire szentségtörés ?

Ki nem dobunk semmit ebben a nehéz időkben.

3 megjegyzés:

  1. 1, Nekem a Tilbury tipikusan a "harctéri dohányok" kategóriája; ha semmi máshoz nem tudnék hozzáférni, de rá akarnék vmire gyújtani... A MB vaníliája, vagy gazdaságosabb kategóriában a Stanwell Vanilia sokkal jobb minőségű.

    2, Kis mennyiséggel próbálkozhatsz, de sztem elég bizarr ízű keverék jönne ki belőle, és sok minőségbeli javulást sem érnél el vele.

    Ha kidobni nem akarod, akkor kerti pipázáshoz (amikor úgysem érzel vissza annyi ízt és illatot) fel lehet még használni. Miközben rázod a bográcsot a slambuc körül, vagy fűgereblyézés közben kicsit lepihensz az árnyékben, jól fog esni.

    VálaszTörlés
  2. Nekem egyszer volt hasonló csalódásom dohány tekintetében, a megoldásra a következő a javaslatom: saját készítésű dohány!
    Azaz, fogod a neked nem tetsző bolti dohányt, és feljavítod, átalakítod, kísérletezel vele. Tedd bele a dohányt egy megfelelően kitisztított, jól záródó üvegedénybe (befőttesüveg tökéletesen megteszi), és egy féldecis kupicában tegyél az üvegbe valamilyen könnyen párolgó ízesítőt. Ez lehet valamilyen égetett szesz, lehet valamilyen fűszer, tehetsz a pohárba valamilyen erős alkoholban feloldott vaníliarudat, a fontos hogy a zárt térben ki tudjon belőle oldódni az ízanyag. Ezt ilyen formán tárold egy ideig, majd időnként felnyitva meg lehet kóstolni hogy jó-e. Ha gyorsabban akarsz eredményt elérni, akkor érdemes előtte a dohányt kifejezetten kiszárítani, hogy könnyebben szívja magába a párát. Egy dolog fontos, ne önts és ne permetezz semmit a dohányra. Csak párolgás útján érintkezzen az ízanyaggal. Relatíve száraz dohány esetén két hét elteltével meg lehet kóstolni, utána az üveget ugyanúgy visszazárni. Én fél éve érlelek így egy adagot, két hetes korában is jó volt, de most vagyunk abban a fázisban, hogy azt mondom, ez igen.

    Elhelyezés tekintetében javaslom például a konyhaszekrény tetejét, bár végül is mindegy, de ne legyen napfénynek közvetlenül kitéve, és ne lökdösse, tologassa senki, mert akkor kifolyik a kupicából ami benne van.

    Hosszabb ilyen jellegű összedolgozás után a dohány kifejezetten nedves lesz, tapintásra nagyon kellemes, és nagyon intenzív illatú és aromájú. Folyamatában nyugodtan használhatsz belőle, csak hagyd benne a párolognivalót és utána gondosan zárd vissza.

    Ajándéknak kitűnő a házilag ízesített dohány.

    VálaszTörlés
  3. Ez érdekes ötlet, köszönöm, ki fogom próbálni. Az aromásítón még gondolkodom.

    VálaszTörlés